
Vår verksamhet
Inom Plattformen mot människohandel arbetar flera organisationer med olika tillvägagångssätt för att motverka människohandel. Tillsammans tillhandahåller vi skyddade boenden, juridisk rådgivning, tolkhjälp, samtalsstöd, bedriver uppsökande verksamhet och kan hjälpa till att ordna praktik och att återvända tryggt till hemlandet. Vi arbetar ständigt för att stärka rättigheter för utsatta och förändra attityder.
Mångfalden i Plattformens medlemmar är en styrka som gör oss mer effektiva i kampen mot människohandel. Vi verkar för implementering av Sveriges åtaganden enligt internationella konventioner, inklusive Europarådets konvention mot människohandel och EU:s direktiv för att stärka rättigheter för utsatta. Vi arbetar för att förbättra stödet till brottsoffer och förebygga människohandel genom vårt arbete med myndigheter och internationella aktörer.

Plattformens aktiviteter
Vi samlar erfarenheter från våra medlemsorganisationer för att utveckla stödprogram och säkerställa att brottsoffer får den hjälp de har rätt till. Plattformen är också en viktig röst i dialogen med myndigheter och andra aktörer för att förbättra stödet till brottsoffer och säkerställa deras rättigheter i rättsprocesser.
Vi är medlem i EU Civil Society Platform Against Human Trafficking, vilket ger oss en stark internationell plattform för att driva på arbetet mot människohandel och stödja mänskliga rättigheter.
Plattformen arbetar för att:

Idéprogram
Vårt idéprogram utgår från de mänskliga rättigheterna och syftar till att säkerställa att brottsoffer får sina rättigheter tillgodosedda. Genom samarbete och kvalitetssäkring av insatser arbetar vi för långsiktiga och hållbara lösningar som förbättrar situationen för de utsatta och förebygger framtida exploatering.
Människohandel, ett modernt slaveri
Människohandel är en global utmaning som kallas för modernt slaveri och utgör ett allvarligt brott mot mänskliga rättigheter. Exploateringen sker genom olika kontrollmetoder som våld, skuldslaveri eller hot, vilket hindrar offren från att lämna sin utsatta situation. Den illegala industrin drivs av efterfrågan på tjänster och varor producerade av människor som utnyttjas. Enligt Palermoprotokollet innebär människohandel att rekrytera, transportera eller hålla personer i syfte att exploatera dem – sexuellt, genom tvångsarbete, slaveri eller organdonation.
Vanliga former av människohandel
Människohandel kan ta många former, däribland:
- Sexuell exploatering: Den vanligaste formen. Inkluderar prostitution, människohandel för sexuella ändamål och sex som traumarespons.
- Arbetskraftsexploatering: Förekommer inom branscher som jordbruk, bygg, städ och restaurang. Indikationer är exempelvis hot, våld, undanhållna id-handlingar och skuldslaveri.
- Tvång att begå brott: Offren kan tvingas till stöld, droghandel eller andra brott under kontroll av förövarna.
- Andra former: Tiggeri, slaveri och organhandel.
Vilka är drabbade?
De som drabbas lever ofta i svåra socioekonomiska förhållanden med få alternativ till försörjning. Förövare lockar med falska löften om jobb och ett bättre liv, vilket leder till att offren transporteras till andra länder eller flyttas runt inom ett land för exploatering. Det är vanligt att de som drabbas har låg tillit till myndigheter och begränsad kunskap om sina rättigheter. Människohandel sker både internationellt och nationellt. Fattiga människor förs ofta till rikare länder för exploatering, men även personer från samma land kan utnyttjas och flyttas mellan städer.
Läs mer och få hjälp
På vår plattform erbjuder vi resurser och hänvisning till stöd för brottsoffer samt utbildning för att öka medvetenheten om människohandel. Läs mer i Manualen för misstanke om människohandel och sök hjälp här.