Vår verksamhet

Inom Plattformen mot människohandel arbetar flera organisationer med olika tillvägagångssätt för att motverka människohandel. Tillsammans tillhandahåller vi skyddade boenden, juridisk rådgivning, tolkhjälp, samtalsstöd, bedriver uppsökande verksamhet och kan hjälpa till att ordna praktik och att återvända tryggt till hemlandet. Vi arbetar ständigt för att stärka rättigheter för utsatta och förändra attityder.

Mångfalden i Plattformens medlemmar är en styrka som gör oss mer effektiva i kampen mot människohandel. Vi verkar för implementering av Sveriges åtaganden enligt internationella konventioner, inklusive Europarådets konvention mot människohandel och EU:s direktiv för att stärka rättigheter för utsatta. Vi arbetar för att förbättra stödet till brottsoffer och förebygga människohandel genom vårt arbete med myndigheter och internationella aktörer.

Plattformens aktiviteter

Vi samlar erfarenheter från våra medlemsorganisationer för att utveckla stödprogram och säkerställa att brottsoffer får den hjälp de har rätt till. Plattformen är också en viktig röst i dialogen med myndigheter och andra aktörer för att förbättra stödet till brottsoffer och säkerställa deras rättigheter i rättsprocesser.

Vi är medlem i EU Civil Society Platform Against Human Trafficking, vilket ger oss en stark internationell plattform för att driva på arbetet mot människohandel och stödja mänskliga rättigheter.

Plattformen arbetar för att:

  • Utveckla stödinsatser för brottsoffer av människohandel.

  • Stärka samarbetet för att säkerställa de utsattas bästa.

  • Synliggöra och stödja människohandelsoffer genom utbildning och information.

  • Sprida civilsamhällets erfarenheter samt kunskap och information inom vårt nätverk.

  • Underlätta implementeringen av internationella konventioner och direktiv.

  • Bevaka insatserna mot människohandel.
  • Informera om och förebygga människohandel

  • Utöka samarbetet mot människohandel oavsett form.

  • Driva förändringsarbete och stärka internationellt samarbete.

Idéprogram

Vårt idéprogram utgår från de mänskliga rättigheterna och syftar till att säkerställa att brottsoffer får sina rättigheter tillgodosedda. Genom samarbete och kvalitetssäkring av insatser arbetar vi för långsiktiga och hållbara lösningar som förbättrar situationen för de utsatta och förebygger framtida exploatering.

Människohandel, ett modernt slaveri

Människohandel är en global utmaning som kallas för modernt slaveri och utgör ett allvarligt brott mot mänskliga rättigheter. Exploateringen sker genom olika kontrollmetoder som våld, skuldslaveri eller hot, vilket hindrar offren från att lämna sin utsatta situation. Den illegala industrin drivs av efterfrågan på tjänster och varor producerade av människor som utnyttjas. Enligt Palermoprotokollet innebär människohandel att rekrytera, transportera eller hålla personer i syfte att exploatera dem – sexuellt, genom tvångsarbete, slaveri eller organdonation. 

Vanliga former av människohandel

Människohandel kan ta många former, däribland:

  • Sexuell exploatering: Den vanligaste formen. Inkluderar prostitution, människohandel för sexuella ändamål och sex som traumarespons.
  • Arbetskraftsexploatering: Förekommer inom branscher som jordbruk, bygg, städ och restaurang. Indikationer är exempelvis hot, våld, undanhållna id-handlingar och skuldslaveri.
  • Tvång att begå brott: Offren kan tvingas till stöld, droghandel eller andra brott under kontroll av förövarna.
  • Andra former: Tiggeri, slaveri och organhandel.

Vilka är drabbade?

De som drabbas lever ofta i svåra socioekonomiska förhållanden med få alternativ till försörjning. Förövare lockar med falska löften om jobb och ett bättre liv, vilket leder till att offren transporteras till andra länder eller flyttas runt inom ett land för exploatering. Det är vanligt att de som drabbas har låg tillit till myndigheter och begränsad kunskap om sina rättigheter. Människohandel sker både internationellt och nationellt. Fattiga människor förs ofta till rikare länder för exploatering, men även personer från samma land kan utnyttjas och flyttas mellan städer.

Läs mer och få hjälp

På vår plattform erbjuder vi resurser och hänvisning till stöd för brottsoffer samt utbildning för att öka medvetenheten om människohandel. Läs mer i Manualen för misstanke om människohandel och sök hjälp här.

Projekt som plattformen driver

Metodstöd

Under 2024 lanserade vi ett metodstöd för uppsökande arbete online, speciellt utformat för att stödja personer utsatta för prostitution, människohandel och annan sexuell exploatering. Materialet är anpassat för regionkoordinatorer, Mikamottagningar, kommunal socialtjänst och civilsamhället, men kan även vara användbart för polisen.

I metodstödet hittar du praktiska verktyg för att påbörja uppsökande arbete online, tips om hur du samarbetar effektivt mellan olika samhällsaktörer, samt råd för att möta och stötta traumatiserade personer utsatta för sexuell exploatering. Du kan ladda ner materialet här, beställa det i tryckt format eller boka en föreläsning med oss där vi går igenom hur ni kan använda metodstödet, via info@manniskohandel.se.

Läs Metodstödet här!

Projekt “Köp inte”

Vi på Plattformen mot människohandel arbetar för att minska efterfrågan på sexuell exploatering, och gör det ur ett brottsofferperspektiv. Vi vet att det är efterfrågan, särskilt på kvinnors kroppar, som driver många av de brott vi kämpar mot. Genom vårt projekt “Köp inte” erbjuder vi en resurs för personer som funderar på att köpa sex eller har gjort det tidigare. Här kan de läsa om forskningen kring området och få vägledning i att förändra sitt beteende, samt hitta stöd för att hantera porrberoende och andra riskbeteenden som ofta leder till sexköp.

Vi arbetar också för att tillsammans med verksamheter som möter målgruppen utveckla en lågströskelverksamhet där personer kan chatta om sina beteenden och komma till insikt om att de behöver förändras. Vårt mål är att genom forskning utveckla långsiktiga metoder för att effektivt minska efterfrågan och därigenom förebygga och förhindra sexuell exploatering.

Projekt “Siffran 215”

(Tidigare projekt)

Kampanjen Siffran 215 lyfte fram de 215 kvinnor och barn som fick stöd under 2023 av Plattformens medlemmar. På kampanjsidan hittar du information på sju språk om vart man kan vända sig för hjälp vid sexuell exploatering. Kampanjen innehåller anonyma affischer och visitkort med QR-kod, vilket gör det möjligt för utsatta att få stöd utan att riskera upptäckt av våldsutövare.