Din guide till kunskap och påverkan

Här hittar du vår kunskapsbank om internationella och nationella mekanismer, rapporter och insatser som syftar till att bekämpa människohandel och stärka de mänskliga rättigheterna.

Vad är GRETA?

Group of Experts on Action against Trafficking in Human Beings (GRETA), är ett internationellt expertorgan som utvärderar hur väl länder följer konventionen mot människohandel. Gruppen består av 15 oberoende experter från olika yrkesområden, såsom juridik, brottsbekämpning och medicin.

GRETA:s granskningar spelar en avgörande roll i att stärka skyddet för utsatta och säkerställa att länder uppfyller sina åtaganden. Läs mer om GRETA:s arbete och deras granskningar av Sverige här.

Europarådets Direktiv 2004/81/EC

Detta direktiv fastställer medlemsstaters skyldigheter gentemot utsatta från tredje land. Det omfattar regler för att bevilja och uppdatera uppehållstillstånd samt hur utsatta bör behandlas före och efter att tillstånd har beviljats. Direktivet är en viktig del av det rättsliga ramverket för att skydda offer för människohandel. Du hittar det uppdaterade direktivet här.

FN:s Specialrapportör mot människohandel

FN:s Specialrapportör för människohandel är den enda internationella mekanismen som helt fokuserar på att bekämpa människohandel genom mänskliga rättigheter. Rapportören arbetar med att granska situationer globalt, ge rekommendationer och främja internationella insatser mot människohandel. Här kan du läsa mer om uppdraget.

Sveriges ambassadör mot människohandel

Rollen som Sveriges ambassadör mot människohandel syftar till att stärka Sveriges ledande internationella arbete mot människohandel. Ambassadören arbetar också för att försvara mänskliga rättigheter, med fokus på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Under 2024 har rollen varit vakant men håller nu på att fyllas.

Manual vid misstanke om människohandel

Den nationella manualen erbjuder praktisk vägledning i sex steg för yrkesverksamma som kan möta offer för människohandel. Den beskriver vilka rättigheter som ska garanteras offren, vilket ansvar olika myndigheter har och hur samverkan kan stärkas i människohandelsärenden.

Du kan hämta manualen och ta del av viktig information via Jämställdhetsmyndighetens hemsida här.

EU:s Civil Society Platform Against Human Trafficking

Plattformen, sammankallad av EU-kommissionen, stärker civilsamhällets roll i arbetet mot människohandel. Den uppmuntrar samarbete mellan EU-länder och erkänner vikten av civilsamhällets insatser för att:

  • Driva lagförändringar och informationskampanjer.
  • Erbjuda stöd till offer och utbilda yrkesverksamma.
  • Utvärdera anti-trafficking-åtgärder.