PRESSMEDDELANDE: Stora brister i skydd och stöd för människohandelsoffer i Sverige

Civilsamhället släpper nu årlig statistik som visar att närmare 200 offer för människohandel i Sverige fick stöd av civilsamhället under 2022.  Endast 1 av 10 av de som polisanmält ett brott har identifierats som offer för människohandel och erhållit en reflektionsperiod.

Idag presenterar Plattformen Civila Sverige mot människohandel sin årliga statistik över offer för prostitution och människohandel som sökt stöd hos civilsamhällesorganisationer i Sverige. Civilsamhällets erfarenheter från 2022 visar att samhället fortsatt brister i avgörande delar i sin förmåga att identifiera, skydda och stödja personer som blivit utsatta för prostitution och människohandel. Totalt stöttade civilsamhället 194 personer, varav 166 personer var direkt utsatta för människohandel. Majoriteten av dessa var kvinnor, som utsatts för sexuell exploatering, dock har andelen som identifierats i arbetskraftsexploatering ökat mot tidigare år.  Två av tre personer som identifierats av civilsamhället är tredjelandsmedborgare. Myndigheter har i flera fall misslyckats med att identifiera och bemöta personen som ett offer för människohandel. Endast 1 av 10 av de som polisanmält ett brott har identifierats som offer för människohandel och erhållit en reflektionsperiod.

  • – De personer som vi mött har alla blivit offer för människohandel under ett oerhört cyniskt utnyttjande och fått utstå kränkningar och omfattande våld som upprepats under lång tid. Det tar lång tid för den som överlevt att våga och orka berätta om det, och ännu längre tid att återhämta sig. Statistikinsamlingen visar att civilsamhället täcker upp där Sverige brister i att möta de brottsutsattas behov av långsiktigt skydd och stöd, säger Susanne Lindered, koordinator för Nationella Stödprogrammet och Plattformen Civila Sverige mot människohandel.

Nationella stödprogrammet (NSP) drivs av Plattformen för att komplettera samhällets stöd till offer för människohandel, och finansieras av Jämställdhetsmyndigheten på uppdrag av regeringen. Då det offentliga skyddet brister i stöd till offer för människohandel finns NSP för att komplettera statens stöd utifrån Sveriges internationella åtaganden. Trots det saknas tillgång till långsiktigt och ovillkorligt stöd i Sverige för majoriteten av brottsoffren, då finansieringen av stödprogrammet kraftigt begränsar civilsamhällets möjligheter att ge det stöd som behövs.

  • – Vi från civilsamhället uppmanar till förändring i Sverige med en rad åtgärder för att leva upp till våra åtaganden för de som fallit offer för människohandel. Sverige måste inledningsvis säkerställa att brottsoffren identifieras och får tillgång till långsiktigt stöd som inte är villkorat av medverkan i en rättsprocess. Rätten till skydd och stöd ska alltid komma i första hand, säger Jacob Flärdh, ordförande för Plattformen.

Sverige fick så sent som förra veckan internationell kritik för brister med att ge offer för människohandel full och ovillkorlig tillgång till hjälp, oavsett om de samarbetar med myndigheter eller inte men också för att civilsamhällesorganisationer som ger stöd och skydd till offer för människohandel inte får tillräcklig kostnadsersättning från staten för de insatser som ges.

  • – För att uppfylla konventionsåtaganden och ta ansvar för brottsoffren bör regeringen finansiera Nationella Stödprogrammet permanent – och låta programmet vara behovs – och rättighetsstyrt utan förhandsbestämda begränsningar. Alla offer för människohandel – oavsett exploateringsform – måste få tillgång till ovillkorligt skydd och stöd, säger Susanne Lindered.

Nyckelsiffror från årsstatistiken:

  • Totalt stöttades 194 personer som var direkt eller indirekt utsatta för prostitution och människohandel. 166 personer identifierades som direkt utsatta, varav 6 var barn.
  • 77 % av de direkt utsatta är kvinnor, 21 % är män.
  • 60 % av de vi mött hade blivit utsatta för sexuell exploatering, 31 % i arbetskraftsexploatering.
  •  88 % av direkt utsatta har blivit exploaterade i Sverige, 34 % och/eller i ett annat EU-land, och 9 % och/eller i sitt hemland.
  • De vanligaste ursprungsländerna bland direkt utsatta var Sverige, Thailand, Nigeria och Rumänien.
  • 63 % av de direkt utsatta år 2022 var tredjelandsmedborgare.
  • Endast 1 av 10 av de vi mött som polisanmält ett brott har identifierats som ett offer för människohandel och erhållit en reflektionsperiod. Mindre än en tredjedel har beviljats tillfälligt uppehållstillstånd för bevispersoner.
  • I nästan hälften av polisanmälningarna (46 %) har antingen ingen förundersökning inletts eller förundersökningen lagts ned.
  • Av polisanmälningarna har endast 13 % lett till åtal eller dom 2022.

Plattformen Civila Sverige mot människohandel – är en paraplyorganisation som arbetar för att motverka människohandel i alla dess former.

För pressrelaterade frågor och ytterligare information

Vänligen kontakta:

Jacob Flärdh, ordförande Plattformen Civila Sverige mot människohandel

070 863 41 41

Susanne Lindered, koordinator Nationella Stödprogrammet/Plattformen Civila Sverige mot människohandel

070 760 57 92

………………………

You Might Also Like